Kansalaiset: rokotukseen osallistuminen vapaaehtoista

Jakso 5 Kansakunnan Hely 28.12.2021


Lukuisat mielenosoitukset, kansalaisaloitteet ja kirje SoTe-ammattilaisilta ovat kansalaisaktivismin ja suoran demokratian muotoja, joilla halutaan vahvistaa ihmisoikeuksien sijaa Suomessa. Videolla tartuntatauti lakipykälistä lisää kertomassa Juho Hirvelä.


Kansalaisaktivismin helpoimmat muodot, joihin jokainen voi osallistua ovat esimerkiksi: tiedon jakaminen omassa somessa, kansalaisaloitteiden kannattaminen ja adressien allekirjoittaminen.


Kansalaisaloitteet pakkoja vastaan

Jotta rokotukseen osallistuminen olisi vapaaehtoista, Suomen olisi luovuttava koronapassin käytöstä.


Marraskuussa käynnistetty kansalaisaloite ‘Ei koronapassia työpaikoille’ - keräsi vaadittavat 50 000 kannattajaa huikeassa ajassa: vain muutamassa päivässä.


Kansalaisaloite Koronapassista sekä sen laajentamisesta luovuttava perustuslain sekä ihmisoikeuksien vastaisena’ meni läpi joulukuussa. Nämä kaksi aloitetta, etenevät siis eduskunnan käsiteltäväksi tulevana vuonna.


Uusi kansalaisaloite ‘Rokotukseen osallistuminen on vapaaehtoista’ vaatii Tartuntatautilain useamman pykälän kumoamista, joihin kuuluvat:

pakollinen rokotus, pakollinen terveystarkastus, karanteeni, eristäminen ulkopuolelta lukittavassa tilassa ja lääkityksen antaminen vastustuksesta huolimatta.


Näistä pykälistä kertoo videolla Kansakunnan Juho Hirvelä.


SoTe-ammattilaisten kirje pakkorokotuksia vastaan

Käsittelemme myös SoTe-ammattilaisten kirjoittamaa kirjettä eduskunnalle. Kirjeessä SoTe-ammattilaiset kumoavat väitökset, siitä, että pakkorokotukset lisäisivät potilasturvallisuutta, vähentäisivät henkilökunnan sairaspoissaoloja ja kyseenalaistavat lakiehdotuksen vaikutuksen sote-alan houkuttelevuuteen.


SoTe-ammattilaiset kirjoittivat kirjeen eduskunnalle protestina ja julkilausuttuna kieltäytymisenä sitoutua laittomaan ja ihmisarvoja syrjivään kohteluun

Kirjeen voit käydä lukemassa sekä allekirjoittamassa osoitteessa www.sinunpuolella.fi

Sen on allekirjoittanut yli 5 tuhatta 5 sataa sosiaali ja terveysalan ammattilaista ja alan opiskelijaa sekä yli 15 tuhatta tukijaa ja se toimitetaan eduskunnalle joulukuun aikana.


360 katselukertaa
 
Kansakunnan Hely (2).png